Zeytinyağına Dair Herşey...
Kusursuz bir yağ ancak kusursuz zeytinden yapılır. Zeytinin toplanması yağın kalitesini doğrudan etkiler. Yüksek kaliteli yağlar zeytinin zedelenmeden toplanmasıyla elde edilir.
Zeytinyağı; serbest yağ asidi içeriği, peroksit değeri ve UV soğurma aralık değerleri temel alınarak, Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) ve Türk Gıda Kodeksi’ne göre naturel, rafine, riviera ve çeşnili olmak üzere 4 ana tipte sınıflandırılır.
Zeytinyağı işleme teknolojisinde ana işlem basamakları; yaprak uzaklaştırma-yıkama, kırma-ezme, yoğurma (malaksör), yağ fazının ayrılması ve filtrasyondur.
Tekli doymamış yağlar açısından zengin olan zeytinyağı, oksidatif stresi azaltır, antioksidanlar içeren zeytinyağı kardiyovasküler ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik hastalık riskini azaltır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Anti-inflamatuar olup iltihabı azaltmaya yardım eder. Zeytinyağı vücudun bakteri ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder.
Polifenol nedir ve insan sağlığına etkileri nelerdir konusunu sağlıklı beslenmek isteyen herkes merak etmekte. Flavonoidler, fenolik asit, polifenolik amidler ve diğer polifenoller olarak 4 grupta incelenen polifenoller; sağlıklı kalmanıza ve çeşitli hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olabilecek, antioksidan özelliklere sahip faydalı bitki bileşikleridir.