İLK ALIŞVERİŞLERİNİZE ÖZEL %10 İNDİRİMLERİ KAÇIRMAYIN
2000 TL üzeri ücretsiz kargo
DUBAİ ALTIN MADALYAMIZI SİZLER İÇİN ALDIK...
İLK ALIŞVERİŞLERİNİZE ÖZEL %10 İNDİRİMLERİ KAÇIRMAYIN
2000 TL üzeri ücretsiz kargo
POLİFENOL MÜCİZESİ...

POLİFENOL MÜCİZESİ...

POLİFENOL MUCİZESİ

ALTIN FENOLLER
ALTIN FENOLLER

Polifenol nedir ve insan sağlığına etkileri nelerdir konusunu sağlıklı beslenmek isteyen herkes merak etmekte. Flavonoidler, fenolik asit, polifenolik amidler ve diğer polifenoller olarak 4 grupta incelenen polifenoller; sağlıklı kalmanıza ve çeşitli hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olabilecek, antioksidan özelliklere sahip faydalı bitki bileşikleridir. 

En iyi polifenol kaynağı olarak görülebilecek zeytinyağı da günlük hayatımıza en kolay dahil edebileceğimiz ve birçok farklı yönden sağlığımıza destek olacak bir besindir. 

Zeytinyağında polifenol değeri birçok farklı etmene bağlı olarak değişebilse de genel olarak tercih edilebilecek polifenol oranlarından bahsetmek mümkündür.

Peki, zeytinyağında polifenol değeri kaç olmalı? Bu oran Dünya Zeytin Konseyi’nin yaptığı açıklamalara göre minimum 250 mg/L olmalıdır. 

Yüksek polifenol zeytinyağı tüketimi; kan şekerini düşürme, antienflamatuar etki gösterme, kalp sağlığını destekleme, metabolizmayı hızlandırma ve daha birçok farklı etki göstererek sağlığınızı destekler. 

O halde sağlığa etkileri bu denli fazla olan polifenol nedir ne işe yarar, zeytinyağında polifenol ne demek ve polifenol faydaları nelerdir gelin birlikte inceleyelim!

Öncelikle 450+ polifenol 0,1 asit oranı ile sevilen içilebilir premium natürel sızma zeytinyağımızla tanışalım.


Polifenol Nedir Ne İşe Yarar?

Polifenol; bitkilere renk veren ve birden fazla fenol grubunun birleşiminden oluşan organik bir moleküldür.

Zeytinyağı, kakao, meyve, sebze ve çay gibi bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan polifenoller; antioksidan özelliğinde olan ve zararlı serbest radikalleri engelleyen bileşikler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Bitkilerin ürettiği moleküller birincil metabolitler ve ikincil metabolitler olarak iki grupta incelenebilir.

Üretilen birincil metabolitler, bitkinin büyümek için kendi içinde gerçekleştirmesi gereken işlemlerde kullanılırken; ikincil metabolitler bitkinin kendini korumak için ürettiği kimyasal moleküllerdir. 

Polifenol de bitkilerin kendini korumak için oluşturduğu ikincil metabolitler grubunda yer almakta.

Polifenoller; bitkileri yüksek sıcaklık, zararlı mikroorganizma ve UV ışınları gibi etmenler karşısında korurken aynı zamanda bitkilerin rengini, tadını, kokusunu ve aromasını vermektedir.

POLİFENOL MUCİZESİ

Polifenoller, sebze ve meyve başta olmak üzere bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan mikro besinler ve bileşiklerdir. Polifenoller, anti-anjiyojenik ve anti-inflamatuar özellikler göstermesi sebebiyle güçlü antioksidan grupları arasına da girer. Antioksidan görevi gördüğü için polifenoller hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir, kan şekeri seviyelerini düşürebilir, kalp sağlığını destekler ve hatta kanserle bile mücadele edebilir. Bu sebeple özellikle polifenol içeren besinlerin tüketimi sağlık açısından önemlidir.

Polifenol Nedir?

Polifenol, bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan ve güçlü antioksidan yapıya sahip kimyasal bileşikler olarak tanımlanır. Polifenoller, vücudun iltihabı yönetmesine ve oksidatif stresten korunmasına yardımcı olan antioksidan bir yapıya sahip olduğu için sağlık açısından önemli bir yeri vardır.

Serbest radikalleri etkisiz hale getirip kanserli hücrelerle mücadele edebilme potansiyeline sahip olan polifenollerin kalp hastalıkları riskini azaltma etkisi de söz konusudur. Bununla birlikte kan şekeri seviyelerini düşürebilen polifenoller, beyin sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

8 binden fazla tanımlanan polifenol türü olduğu düşünülür ancak bu polifenolleri 4 ana grupta birleşir. Özellikle flavonoidler tüm polifenollerin yaklaşık yüzde 60’ını meydana getirir.

Meyveler, sebzeler, bazı baharatlar, kakao, kuruyemişler, keten tohumu ve zeytin ise polifenol bileşiklerine sahip doğal besinler arasında yer alır.

Polifenol Faydaları Nelerdir?

Polifenoller antioksidan bakımından güçlü kimyasal bileşiklerdir. Bu sayede serbest radikallerin vücuttaki etkisini azaltır, kalp sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, diyabete etki edebilir, kan pıhtılarını önleyebilir, beyin ve sindirim sağlığına olumlu etki edebilir.

Polifenollerin vücut sağlığı için faydaları şu şekilde sıralanabilir

  • Antioksidan etkisiyle serbest radikallerin etkisini azaltabilir
  • Kalp hastalıklarını riskini azaltabilir
  • Polifenoller bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kan şekeri seviyelerini düşürebilir
  • Kan pıhtılarını önleyebilir
  • Beyin fonksiyonlarını destekleyebilir
  • Sağlıklı sindirim için faydalıdır

Antioksidan etkisiyle serbest radikallerin etkisini azaltabilir

Güçlü antioksidan etkisiyle öne çıkan polifenoller böylelikle serbest radikallerin vücutta meydana getirdiği olumsuz etkilerin yükünü azaltabilir. Böylelikle polifenollerin kanser hücreleriyle bile mücadele edebildiği değerlendirilir.

Kalp hastalıkları riskini azaltabilir

Kronik inflamasyonu azaltan antioksidan bir yapıda olan polifenoller böylelikle kalp hastalıkları riskini azaltabilir çünkü kalp hastalıkları için kronik inflamasyon önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca polifenolün kan damarlarını sağlıklı ve esnek tutmaya yardım ettiği de değerlendirilir.

Polifenoller bağışıklık sistemini güçlendirir

Yapılan araştırmalar, polifenollerin enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmak için antioksidanın gücüyle bağışıklık sistemi harekete geçirebileceğini ortaya koymuştur. Polifenollerin ayrıca bağırsaklardaki iyi bakterilerin büyümesini desteklediği ve zararlı bakterileri sınırladığı düşünülür.

Kan şekeri seviyelerini düşürebilir

Nişastanın basit şekerlere parçalanmasını önleyerek yemeklerden sonra kan şekerinin yükselme olasılığını azalttığı düşünülen polifenoller kan şekeri seviyelerini düşürerek tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Kan pıhtılarını önleyebilir

Yapılan bilimsel çalışmalar, polifenollerin trombosit agregasyon sürecini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve böylece kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye katkı sağlayabileceğini göstermektedir.

Beyin fonksiyonlarını destekleyebilir

Polifenol bakımından zengin besinler, odaklanmayı ve beynin hafıza merkezi olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca bu besinler beyne giden akışını da olumlu yönde değiştirebilir.

Sağlıklı sindirim için faydalıdır

Polifenoller bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesini teşvik ederek sindirim sistemine fayda sağlayabilir.

Polifenollerin yan etkisi var mı?

Polifenol açısından zengin gıdalar, lif gibi diğer bileşikler açısından güçlü etkiler barındırır. Lif alımını aniden artırmak özellikle gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi bazı sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu yüzden dengeli tüketim önem arz eder.